Bezoek onze modelwoning op afspraak!

12 oktober 2017

Zeer energiezuinig wonen in de BEN-woningen van De Schans !

Residentie De Schans zal zich onderscheiden van andere woon/zorgprojecten o.a. door haar zeer lage energiekosten en door nu al te voldoen aan de BEN-eisen!

Hoe ? NedBel heeft vanaf het begin een ingenieurs/studiebureau aangesteld (Peritas BVBA) die de opdracht heeft gekregen om het gebouw van ontwerp tot oplevering op te volgen om aan deze hoge doelstelling te voldoen. Hiervoor maakt het bureau gebruik van software en diverse performante berekeningsmethoden voor, tijdens en na de bouw. Zo zal het gebouw (gevels, vloeren, daken, muren) worden voorzien van de nodige isolatie om aan deze vereisten te voldoen. De diktes en lambda-waarden van desbetreffende isolaties zullen bepaald worden volgens de onderzoeksresultaten van bovenstaande studies en zullen ruim de minimaal voorgeschreven  wettelijke warmte weerstanden van de verschillende bouwelementen overtreffen.

De ramen en buitendeuren worden uitgevoerd in thermisch onderbroken aluminium profielen met thermisch isolerende beglazing die voldoen aan de gestelde EBP-voorwaarden. Om oververhitting te voorkomen worden er (waar nodig) elektrische screens geplaatst aan de buitenzijde van de ramen.

Ook wordt er een gemiddeld E-peil gerealiseerd van “slechts”  E20 in plaats van de wettelijke eis van E50! Het laagste E-peil heeft assistentiewoning 107 met maar liefst E12 (d.i. een jaarlijks energieverbruik van 15,94 kWh/m2) terwijl assistentiewoning 307 de hoogste E-peil heeft van “nog maar” E34 (d.i. een jaarlijks energieverbruik van 61,47 kWh/m2).

Vanaf 2021 moeten alle nieuwe gebouwen bijna-energie-neutraal zijn (BEN) volgens een nieuwe Europese richtlijn voor Energieprestatie van Gebouwen. Deze maatregel houdt in dat alle nieuwe gebouwen door middel van hernieuwbare energiebronnen zelf energie moeten kunnen opwekken. Het bijzondere aan BEN-woningen is dat ze weinig energie verbruiken voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. De energie die nog nodig is, wordt uit groene energiebronnen gehaald. Residentie De Schans maakt gebruik van 2 hernieuwbare energiebronnen zijnde “zonnepanelen” en “aardwarmte”.

Zo zal elke woning 3 eigen zonnepanelen krijgen en wordt het gebouw volledig ingericht om dadelijk aan te sluiten op het warmtenet van geothermie/aardwarmte  (Project van VITO/Kempens Warmtebedrijf).

De investeringen in deze energiebesparende maatregelen en groene energie zal leiden tot een lage energiefactuur voor de bewoner en een meerwaarde voor de eigenaar van de woning.

Zie ook : www.energiesparen.be / www.kempenswarmtebedrijf.be

Wilt u meer informatie over het energieverbruik per woning neem dan vrijblijvend contact met ons op.