Bezoek onze modelwoning op afspraak!

06 juni 2019

Wat is een assistentiewoning?

De vergrijzing in België zet zich steeds meer door en de levensverwachting van onze bevolking neemt alsmaar toe.Tegen 2020 zal maar liefst 1 op 4  Belgen ouder zijn dan 65 jaar.Maar, slechts 3% heeft een chronische zorgbehoefte en is echt toe aan een woonzorgcentrum (rusthuis).

Bovendien is er een duidelijke trendbreuk bij de huidige generatie 65-plussers. Ze wensen zo lang mogelijk comfortabel op een onafhankelijke manier in een thuissituatie te blijven wonen.

Veel van de huidige serviceflats zijn te sterk ontwikkeld in de zorgsfeer en missen het comfort van een gezellige thuis.

 

Er is dus nood aan dit type van woning. Maar wat zijn erkende assistentiewoningen nu juist?

Een erkende assistentiewoning is de opvolger van een serviceflat.

Het is een toegankelijke, comfortabele, leeftijdsvriendelijke en rolstoeltoegankelijke woonst die volledig voldoet aan de wetgeving die de overheid heeft opgesteld. Drie belangrijke aspecten typeren een erkende assistentiewoning:

  • Een kwalitatieve en hedendaagse aangepaste woonsetting
  • Huisvesting op maat in combinatie met diensten- en zorggarantie
  • Een sociaal netwerk binnen handbereik.

 

5 FACETTEN DIE ZEKER AANWEZIG MOETEN ZIJN IN EEN ERKENDE ASSISTENTIEWONING

  • Noodoproepsysteem: door een druk op de noodknop in je woning wordt uw oproep meteen beantwoord, 24/24u.
  • Crisiszorg: dit is de onmiddellijke (binnen de 30 min) en aangepaste zorg die je krijgt in een noodsituatie.
  • Overbruggingszorg: wanneer je na de crisiszorg nog bijkomende zorg nodig hebt, wordt deze zorg voor je georganiseerd om de periode te overbruggen.
  • Woonassistent: dit is een persoon waarop je een beroep kunt doen voor alle mogelijke problemen en vragen over wonen en zorg.
  • Ontmoetingsruimte: dit is een gemeenschappelijke ruimte voor activiteiten en sociale contacten.

 

 

WIE, WAT & WAAROM

Wie komt in aanmerking voor een erkende assistentiewoning?

Iedereen van minstens 65 jaar oud, die zelfstandig wil en kan leven, maar in de (al dan niet nabije) toekomst best wat extra hulp zal kunnen gebruiken. Als erkende groep van assistentiewoningen kan hier per residentie maximaal voor 25 procent van deze leeftijd worden afgeweken. Wanneer één van beide bewoners 65 jaar of ouder is, maar de partner is jonger: dat vormt geen enkel probleem.

 

Wat is het verschil tussen een assistentiewoning en een woonzorgcentrum?

Een groep van assistentiewoningen is geen woonzorgcentrum (rusthuis).  In een assistentiewoning is het belangrijk dat je zelfstandig kan wonen, waarbij zorg op vraag kan aangeboden worden maar niet continu aanwezig is. Bovendien kies je zelf welke zorgverlener (vb. dokter, kinesist,…)langskomt. Een assistentiewoning beschikt ook over een grote privatieve ruimte, die je helemaal naar wens kan inrichten.

 

Waarom kiezen voor een assistentiewoning?

Wat we nodig hebben, verandert doorheen de tijd. Een erkende assistentiewoning houdt daar rekening mee: je kiest zelf wat je nodig hebt, welke zorg je wenst.

Een assistentiewoning is dus net iets meer dan een doorsnee thuissituatie. Het is een aangepaste en op maat gemaakte woning die rolstoeltoegankelijkis en voldoet aan eventuele (toekomstige) zorgnoden. Er is assistentie en de beschikbare crisis- en overbruggingszorg kan op uw vraag benut worden.

Je blijft dus uw volledige vrijheid behouden, net zoals thuis.